De Molen van Piet is gebouwd op een bolwerk.

Volgens Wikipedia is een bolwerk een uitbouw

in een verdedigingsmuur of – wal van waaruit

flankerend vuur kon worden gegeven.


In het Alkmaarse bolwerk bevindt zich inderdaad een bunker, daar waar zich nu een bloemenkiosk heeft gevestigd. In het Frans werd het woord bolwerk overgenomen als boulevard om daarmee een brede weg op een voormalige vestingwal aan te geven. Later werd de term ook gebruikt voor lange, brede wegen in het algemeen. In deze betekenis is boulevard weer  in het Nederlands.


Het Alkmaarse bolwerk is een oase van rust en schoonheid. De fraaie tuinen om de molen waren vaak begin- en eindpunt van wandel-, fiets- en puzzelroutes. Bovendien was het bolwerk in trek bij bruidsparen die hun geluk lieten vastleggen op de dag van hun huwelijksvoltrekking. Het leverde even romantische als prachtige plaatjes op. Aan de voet van deze molen is onder andere ook de Alkmaarse Koninginnedag - Vrijmarkt ontstaan.


Maar ook voor de argeloze wandelaar was het bolwerk een plek waar je even op adem kon komen, even kon wegdromen. Om te onthaasten, zullen we maar zeggen. Tegenwoordig kun je er alleen nog omheen lopen over de vest, wat ook heel mooi blijft.

 
Bolwerk